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jeudi 8 décembre 2011

Curry d'agneau et de veau haché, aux pois mange-tout


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Lorsque je suis allée chez ma grand-mère à la Toussaint, elle nous avait préparé ce plat que j'avais adoré.
Je me suis donc empressée de le refaire pour faire goûter à mes parents qui n'étaient pas venu avec moi. 
Celui de ma grand-mère était meilleur, c'est vrai qu'elle cuisine vraiment bien et il faut dire aussi qu'elle a un bon boucher, et on ne peut pas rivaliser avec une viande pareille.
Il n'y a pas de secret : pas de bons plats sans bons ingrédients au départ.
D'autant plus que j'ai du hacher la viande moi même, avec un hachoir qui travaille pour moi, mais quand même ça prend du temps à monter et à nettoyer... 
Nous étions tout de même ravis du résultat, je le referai sans aucun doute parce que ça vaut tout de même le coup de passer 10 minutes à trouver comment emboîter correctement les pièces (pire qu'une notice Ikea).


Je ne recopierai pas la recette ici parce qu'elle provient déjà d'un blog francophone, donc je vous donne l'adresse, vous n'avez qu'à suivre les indications et tout ira comme sur des roulettes.
J'ai divisé la recette par deux et j'en ai obtenu suffisamment pour 4 personnes.

Note : faites attention avec le piment, ou prévenez vos invités, parce que ma mère est tombé dessus et je peux vous dire qu'elle l'a senti.

Pour nos amis anglophone, la traduction et si dessous.


English Version

Last time I went to see my grandma she cooked this dish which I've loved at first bite.
So I did it here at home for my parents, so they could taste it since they didn't come with me on holiday.
Her's was better... she cooks really good, and she also has an exceptionnal butcher, and you can't compete with such good meat.
No secret : no good meal without good ingredients first.
I used a mincer to grind the meat that does all the work for me, but still it's painful to assemble and clean every time you have to use it...  But it was worth it, I was glad with the result.
I'll do it again, undoubtedly, with real good meat so it is as perfect as my grandma's. 

Note : be careful with pepper, because my mum came accross it, and she quite felt it.


Curry of minced veal and lamb, with mange tout peas
For 4 servings (recipe from here - here it's divided by two)
- 300g lamb shoulder, minced
- 300g veal, minced
- a few spring onions
- 1 small red bell pepper
- 1 piece of fresh ginger
- 1 small hot pepper
- 2 tbsp curry powder
- 4 cardamom cloves
- 1/2 tsp cinnamon powder
- 1/2 tsp coriander seeds (I used powder)
- 300g mange tout peas (can be frozen)
- 2 or 3 tomatoes
- 30cl coconut milk (1 1/4 cup)
- 1 bunch fresh coriander
- olive oil
- salt and pepper

Peel onions and chop it roughly. Peel garlic cloves and smash it. Peel ginger and grate it.
Wash bell pepper, cut in half and take off the seeds, chop it in cubes.
Brown onions in a cocotte with oil, add garlic, ginger and chopped bell pepper. Let it simmer a bit.
Add the two meats, over high heat to make it brown. Sprinkle with curry powder, add spices, pepper and tomatoes roughly chopped.
Season with salt and pepper.
Add about 1 glass of water (15cl maybe) and coconut milk. Let it simmer for 40 minutes then add mange tout peas and cook it a few more minutes (they should still be crunchy).
Just before serving, chop fresh coriander and sprinkle all over the curry.
Enjoy while it's still warm.


2 commentaires:

Blomma (prononcer Blouma, "fleur" en suédois) a dit…

J'adore les recettes indiennes, et donc bien sûr cette jolie recette bien parfumée, j'aurais simplement remplacé les pois par des petits pois, je préfère.

Amy@currylime.com a dit…

Love love LOVE (j'adore) tasty curries!! Many thanks (merci beaucoup) for the excellent recipe :-)

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