Elle se trouve ici donc je ne la recopie pas - je l'ai traduite pour les non francophones plus bas.
Ils sont bien moelleux, se mangent très bien tous seuls même si les plus gourmands pourront ajouter de la confiture ou du chocolat.
J'ai divisé les proportions par deux et j'en ai fait en tout 16 en divisant la pâte en deux, puis en deux, puis en deux, puis en deux - 4 fois. Parce que je préfère les formats pas trop gros pour apprécier au goûter.
Dernière note, ces petits pains sont plutôt lights, comme souvent avec les pains au lait (d'où l'intérêt du lait, en plus du moelleux qu'il apporte) et peu sucrés lorsque l'on compare avec les recettes traditionnelles. Au final ils sont moins de 200kcal chacun, raison de plus pour vous régaler !
Pour la recette, c'est par là.
J'ai divisé les proportions par deux et j'en ai fait en tout 16 en divisant la pâte en deux, puis en deux, puis en deux, puis en deux - 4 fois. Parce que je préfère les formats pas trop gros pour apprécier au goûter.
Pour la recette, c'est par là.
English version
This weekend I made Pains au Lait - I don't know if we can translate it in english, this literally means "milk bread" but they're more like brioche-style buns. I can't believe you don't have that somewhere in your country, they must be called something else.
Anyway those ones are soft, really soft, and you can eat them as they are - or you can add jam or chocolate I guess it won't spoil the fun... Just be aware that they're fine alone too.
And, last but not least - you won't believe me - they're light - I mean they're less than 200 calories*, which means less than a TWIX bar or two yoghurts... (but yoghurt is still best though I think). And if you look the list of ingredients below you will see butter, flour and sugar, but there's milk too and that's the thing. Besides, it makes 16 buns, which is quite a lot when you think I divided the recipe by two. Lucky for me, you can froze them.
Print Recipe
Recipe from here - makes 16
- 500g flour (T55)
- 180g to 200g milk, room temperature
- 15g fresh yeast
- 2 eggs
- 55g sugar
- 10g salt
- 100g butter, softened
Add salt and sugar, then mix. In the center, add fresh yeast (crumbled), 180g of milk and eggs (lightly beaten if your work by hands).
Your dough should be smooth, soft and homogene.
Place in the fridge for the night, well covered with plastic film to avoid formation of a crust.
Put the dough on a lightly floured surface, and divide it in 16 pieces (in two, in two, in two, in two - 4 times). Or you can make bigger buns if you wish - but I prefer not too big.
Cover with a clean cloth and let it rest 5 to 10mn.
Place them on prepared baking sheets 5cm apart. Cover with clean cloth and let them rise for 2h.
Preheat the oven to 200°C. Brush them with beaten egg (or egg yolk+milk), cut the surface as for a baguette if you wish (I should have cut more for the ones on pictures).
Bake for about 15mn, let it rest on a grill.
Note : can be frozen in a plastic bag - best eaten on the day, they are still soft the day after if kept in a plastic bag.
16 commentaires:
Doux souvenirs d'enfance... :)
Beautiful photos and such a great recipe! I'm planning to bake them this week!
Love your blog:)
Cheers!
Thank you, you tell me what you think of it then !
supers beaux tes petits pains, j'en ai vu chez mon boulanger ce matin:ils étaient tout moches et ternes à côté des tiens!
alors ça c'est un compliment! merci =)
Ils sont bien beaux tes pains au lait...
Argh, encore une recette qui me donne envie (je suis particulièrement sensible aux recettes "boulangères"). En plus, je vois sur la recette qu'on peut remplacer le beurre par de la margarine, et le lait par du lait de soja. Qu'en penses tu? J'ai du cholestérol héréditaire, donc ça m'arrangerai bien (et en même temps, la quantité pour un petit pain est pas énorme niveau beurre lait^^)
Bravo comme d'hab :)
Bisous!
Beautiful bread! I am going to try to adapt the recipe so that I can make it in my bread machine. How is this pudding though? Isn't it more like a roll?
@ Solenn : le beurre par la margarine c'est sûr tu peu, le lait par du lait de soja faut essayer, si tu le fais dis moi ce qu'il en résulte !
@ Erica : It's great ! but I guess you just knead the dough by machine then cook in the oven, otherwise I don't see how it can come out - those pains au lait are like buns, softer than bread a bit more chewy too, close to brioche but less buttery
Mmm les pains au lait sont parfaits avec un peu de la bonne confiture aux fraises!! Il faut que j'essaie de les faire parce que malheureusement je ne peux pas les trouver à NYC! Merci pour la recette!
Amazing little recipes that seem perfect for the goûter, yes indeed (with strawberry jam and salted butter for extra calories... it's so light after all, isn't it?) but hey, any time's fine by me!
How come your English is so frigging amazing? It's something rare enough (especially in France) so I couldn't help notice.
Thanks for the recipe! :)
Well... I have a secret : I watch way too much american series - my new favorite one is Downton Abbey, I just can't stop watching it!
Je passerais bien "commande"! Dommage que tu ne fasses pas la livraison à l'heure du p'tit déj ? ;) Ils ont l'air super moelleux !
Bon, je les ai testés, avec de la margarine (et des pépites de chocolat) (je suis une chocolat-addict qui ne se refait pas), mais pas de lait de soja (la flemme), ils étaient TROP BONS!
Donc mille mercis pour ta recette :)
Bisous
ah super ! ça me fait vraiment plaisir, mais ce n'est pas ma recette =)
extra ! ils ont l'air excellents
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