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jeudi 26 janvier 2012

Raviolis au potiron, ricotta et chorizo


Il me restait de la purée de potiron de la recette précédente (la tarte au potiron). En naviguant sur le web je me suis vite aperçue que les recettes au potiron, ce n’est pas ce qui manque. Mais curieusement j’ai eu l’impression de trouver plus de versions sucrées que salées. Ou bien est-ce simplement que peu de recettes salées m’ont attirées ? Je n’aime pas les gnocchis. Je leur trouve une texture trop pâteuse.

 Alors ce fut raviolis. Une recette trouvée sur le superbe blog justement nommé “le plaisir des mets”.  On sent bien la farce à la ricotta et au chorizo qui se marie parfaitement avec le potiron. Lui apparaît plus comme une note subtile, pas moins reconnaissable pour autant.

Pour la recette, vu qu'elle se trouve déjà sur le web en français, je vous invite à aller la trouver à ce lien.


Note technique : 
J'ai utilisé un petit verre à tequila comme emporte pièce pour former les raviolis : on étale la pâte en bande très fine (1 à 2 mm maximum d'épaisseur). Puis on dispose des petits tas de farce, on recouvre d'une seconde feuille de pâte. Ensuite on appuie avec le verre pour former les raviolis parfaitement ronds.
Bien sûr, vous pouvez aussi prendre des emporte-pièces à cookies, ou des plaques spéciales à raviolis mais pour être franche, j'en ai une de plaque, qui m'a coûté 20euros je crois, eh ben je suis peux être pas douée mais y'avais pas moyen de faire de beaux raviolis avec, alors les verres à tequila c'est parfait.


English Version


I had some pumpkin puree left over from the previous recipe (pumpkin pie). While I went rambling on the internet, I found lots of pumpkin recipes, but strangely there were more sweet recipes than savory ones. Or maybe that’s just because I wasn’t really appealed by those ones ? I don’t like gnocchis.
I found them too pasty. So I decided to make raviolis instead. A recipe I’ve found on a lovely blog well-named “le plaisir des mets” (which means something close to “Eat with pleasure”). The ricotta and chorizo filling goes well with pumpkin. And pumpkin is more like a subtle note, but still recognizable.

Pumpkin, ricotta, and chorizo raviolis
Print Recipe

Adapted from here - For 4 to 6 serving 

For the dough :
-          220g all-purpose flour
-          70g semolina flour
-          220g cold pumpkin puree

For the filling :
-          130g pumpkin puree
-          60g chorizo
-          250g ricotta
-          80 grated cheese
-          Salt and pepper

For serving :
-          About 2 liters good chicken stock
-          Fresh parsley

In a bowl, sift flour and semolina flour together and pour the pumpkin puree in the center.
Mix well until you get a smooth and homogene dough.
Form a ball with it and cover with plastic film. Let it rest in the fridge for 2 hours (you can wait just 30minutes it’s fine).


Prepare the filling : Cut the chorizo in very very thin chunks. Mix ricotta with pumpkin puree, then add grated cheese. Add chorizo and season to taste.




On a well floured surface, roll the dough until it’s very thin (between 1 and 2 mm thick). Then you can use a piping bag to put some filling on the dough, then cover with an other layer of dough, and cut raviolis with a tequila shot glass, or cookie cutter, or if you have a raviolis tool that’s fine too.

Bring chicken stock to a boil, then cook the raviolis for a few minutes, maybe 3, maybe more, just taste and see.
Serve with a bit of stock and sprinkle with fresh parsley.


3 commentaires:

Unknown a dit…

That bowl of ravioli looks so utterly delicious!

W-Girl a dit…

Thank you, it is indeed

argone a dit…

oh, une recette de ma copine Delphine ... ça a l'air bien bon !

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